Kansen en kennis Financiële kerncijfers One group One team One spirit
One spirit

Een digitale boost voor KMO’s

Meer dan duizend lokale ondernemers hebben dankzij bpost group sinds juni 2020 hun eigen webshop gebouwd. Evi De Hauwere, samen met haar zus Sigrid medeoprichtster van de interieur- en lunchzaak De Wereld van Alice uit Merchtem, vertelt haar ervaringen: “Ook na de pandemie blijven we online verkopen.”

Met elkezaakonline.be giet bpost group al haar ervaring rond e-commerce en logistiek in een alles-in-eenoplossing. Het is een uniek laagdrempelig aanbod waarmee kmo’s in amper 30 minuten tijd een complete onlinewinkel creëren. elkezaakonline.be is het resultaat van een samenwerking met webshopplatform Shopitag en bevat alle elementen van e-commerce: de aanmaak van een webshop, online betalingen, snelle en betrouwbare leveringen door bpost, reclame op sociale media, technische bijstand en een uur gratis e-commerceadvies.

Hoe is elkezaakonline.be ontstaan?

Marinka Bollens (Go to Market Manager Parcels & Logistics bij bpost group): “Het is gestart als een antwoord op de uitdaging van de coronaperiode. Tijdens de eerste lockdown wilde ons bedrijf iets concreet ondernemen voor de lokale handelaars, die hun zaak moesten sluiten. Iets meer bieden dan zomaar een hart onder de riem. Elkezaakonline. be is sindsdien uitgegroeid tot een volwaardige oplossing voor meer dan duizend Belgische kmo’s.”

Wat trekt u aan in dat platform?

Evi De Hauwere (Medeoprichtster en zaakvoerder De Wereld van Alice): “Samen met mijn zus run ik al zes jaar een koffie- en lunchbar, die we combineren met onze winkel met interieurartikelen. Corona heeft ons hard getroffen. Tijdens de eerste lockdown vielen al onze activiteiten in één klap weg. Dankzij een vriendin leerde ik elkezaakonline.be kennen. Toen ik ontdekte hoe je eenvoudig een eigen onlinewinkel opzet en beheert via dat platform, tekende ik meteen in.”

“De eindejaarsweken waren een topperiode dankzij die online shop. En ook met Valentijn zagen we in 2021 een boom.”

Evi De Hauwere medeoprichtster De Wereld van Alice

Welke voordelen biedt deze oplossing voor uw zaak?

Evi De Hauwere: “Ik kende niets van e-commerce. Nu zet ik zonder technische kennis producten online met bijhorende foto’s. Of verander ik de cover van de webshop om items extra in de kijker te zetten, via onze digitale etalage. Een minstens even grote troef is de link met bpost. Bestellingen van klanten kan ik via de webshop met één muisklik laten ophalen en naar het juiste adres verzenden. Handig vind ik ook de chatfunctie: met al mijn vragen kan ik online meteen terecht bij een bpost-medewerker of Shopitag.”

Was het makkelijk om dit aanbod op te zetten tijdens corona?

Marinka Bollens: “Het was niet vanzelfsprekend. Om elkezaakonline.be snel en nauwkeurig in de markt te zetten, hebben we intern snel moeten schakelen. Bovendien werkten veel van onze medewerkers tijdens de eerste lockdown thuis, dat was een extra uitdaging. Ook met onze externe partner Shopitag hebben we op afstand moeten samenwerken.”

Levert dit kanaal extra verkopen op voor uw zaak?

Evi De Hauwere: “Absoluut. We verkopen nu online theeproducten, gemberdrankjes, zelfgemaakte granola en keuken- en interieurartikelen. Veel klanten zijn hierdoor de weg naar onze zaak blijven vinden. De eindejaarsweken waren een topperiode dankzij die online shop. En ook met Valentijn zagen we een boom.”

One spirit
wereld-van-alice118mm

“Tegen eind 2021 willen we graag meer dan 2.500 Belgische kmo’s op het platform hebben.”

Marinka Bollens Go to Market Manager Parcels & Logistics bij bpost group

Wat heeft elkezaakonline.be u ondertussen geleerd?

Evi De Hauwere: “Dat e-commerce op deze manier bijzonder makkelijk is én dat een webshop noodzakelijk is voor lokale handelaars. Ook na de pandemie zullen we online blijven verkopen. Wel moet je er elke dag wat tijd voor reserveren. Verkopen genereer je door met de winkel zichtbaar te blijven. Ook dat kan via het platform, via handige koppelingen naar sociale-mediakanalen.”

Hoe ziet bpost group de toekomst van elkezaakonline.be?

Marinka Bollens: “Dit is voor ons geen tijdelijk initiatief, maar een blijvende waarde. Tegen eind 2021 willen we meer dan 2.500 Belgische kmo’s op het platform hebben. Momenteel onderzoeken we welke ondersteunende diensten we kunnen toevoegen. We willen handelaars niet alleen helpen met het opstarten van een webshop, maar ook met de succesvolle uitbouw. We denken bijvoorbeeld aan extra marketingondersteuning, of specifieke logistieke diensten voor groeiende winkels.”

01_BPOST_FinancialReport20_NL_web_cover-1

Jaarverslag

download download Volledig rapport (5,2 MB)
Hoofdstukken
Boodschap aan de stakeholders
P5-7 (251 KB)
download
Gedeelde waardecreatie
P8-10 (334 KB)
download
Verklaring inzake deugdelijk bestuur
P11-38 (3,3 MB)
download
MVO-verslag
P39-63 (608 KB)
download
Financiële analyse
P64-76 (164 KB)
download
Geconsolideerde jaarrekening
P77-172 (579 KB)
download
Activity-report-cover-nl

Activiteitenverslag

download download Volledig rapport (7 MB)
Hoofdstukken
Teams verbinden
P6-15 (2 MB)
download
Data verbinden
P16-25 (1 MB)
download
Samenleving verbinden
P26-31 (1 MB)
download
Duurzame ambities verbinden
P32-39 (1 MB)
download
Klanten verbinden
P40-49 (4 MB)
download